With love for sweetness

Dumenko Yuliia, I year student, specialty “Management + BBA”:

“Чи любите ви солодощі, як люблю їх я? Чи млієте ви від слова «трюфель», чи б’ється ваше серденько швидше при вигляді марципанової помадки? Чи готові ви піти на злочин, коли дивитеся, як бездушний офіціант встромляє в ідеально вирівняний вами торт феєрверк або свічки? Я готова…. Я – кондитер. Я з тих людей, у яких навіть чорні та білі смуги життя зроблені з шоколаду. Справжнісінького, бельгійського.

Кондитер – це винахідник. А також художник, маляр, скульптор, флорист. Це божевільний маг, що роздає щедрою рукою настрій, натхнення. Іноді він психотерапевт, який на грайливій хвилі з безе і збитих вершків піднесе вас над життєвими проблемами, і вони здаватимуться вам дрібними і не вартими уваги. Ну зізнайтеся, коли ви в розпачі, набагато простіше це пережити з абрикосовим конфітюром і ароматними булочками, з хрустким біскотті й медовою пастилою.

Кондитерська мова зачаровує. Звичайно, у кожній професії є своя термінологія, але в кондитерів вона особливо чарівна. Кулі, конфі, намелака, шантильї, праліне, сабле, напаж, глясаж. Мої необізнані в кондитерській справі подруги (так-так, вони в мене є, ну, окрім плити і духовки), коли чують такі слова, відразу випрямляють спину, томно опускають вії й починають говорити з ледь помітним французьким акцентом)).

Справжній кондитер – це завжди експериментатор. Він не застигає в минулому, вивчаючи всі нові техніки, освоюючи нові текстури й дизайни. Він огортає в карамель, робить снігові вихори з меренги,  огортає ароматом  м’яти та лаванди. Кондитер – це творець, мистецтво якого живе так недовго, але залишає в душі радісний слід.

Я щаслива бути частиною кондитерського культу, нести людям свято й чародійство, дивувати найсуворіших і найвибагливіших гурманів. Удосконалюватися кожен день – мій девіз! (Я навіть зубну пасту відсаджую красивими трояндочками). І не довіряйте тим, хто каже, що не можна купити щастя. Адже завжди можна купити тортик – а це одне й те саме!»