International Education in the People’s Republic of China

Nataliia Chaplynska, Ph.D. in Economics, Associate Professor. Nataliia is currently on the training program at Hong Kong Chu Hai College (People’s Republic of China):

“У 2023 році міжнародні процеси організації освітнього процесу знову набувають системного вигляду, який існував до пандемії COVID-2019. Студенти повертаються до своїх кампусів. Разом з тим освітні технології вже ніколи не будуть такими, як раніше. Цікавим фактом стає те, що, незважаючи на певні деглобалізаційні тенденції у світі, міжнародна освіта продовжує набирати обертів. Створюються спільні проєкти, упроваджуються нові можливості здобуття нових спеціальностей у філіях закордонних університетів.

У КНР у 2023 році міжнародна освіта є такою:

  1. Іn-campus learning. У приймаючій країні створюється повноцінна філія ЗВО з країни походження. Це також може бути навчальний центр або факультет. Освітня діяльність здійснюється шляхом викладання навчальних курсів та програм для студентів.
  2. Distance learning. Заклади вищої освіти (далі – ЗВО) з країни походження пропонує програми або курси за допомогою сучасних інтернет-ресурсів: відеоконференції через різноманітні платформи, такі, як: Zoom, Teams та інші, використання засобів телебачення, радіо. Часто використовуються віртуальні дошки від різних виробників для синхронізації дій різних груп в одному просторі. При такому викладанні лекції, семінари або інші форми навчання регулюються через місцевих партнерів або навчальні центри приймаючої країни, які в подальшому пропонуються студентам як кінцевому споживачу навчального контенту.
  3. Local delivery. Цей тип передбачає надання освітніх послуг місцевим представником ЗВО. Цей представник є призначеним партером з надання освітніх послуг у сфері вищої освіти та займається організацією освітньої діяльності в приймаючій країні у вигляді навчальних курсів та програм. При такому підході всі заходи з навчання, оцінювання та менеджменту проводяться відповідно до правил і політики як країни походження, так і країни перебування ЗВО.

За даними Міністерства освіти КНР, тільки в 2021 році в умовах значних обмежень міжнародних академічних контактів, через пандемію Covid-19 та загострення суспільно-політичних й економічних суперечностей між державами, було затверджено 21 нову спільну програму. А вже в 2023 році порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість таких проєктів значно зросла.

Однією з таких прикладів є програма, організована університетом Hong Kong Chu Hai College, де на базі одного зі структурних підрозділів One Belt One Road Research Institute було створено дві програми – Менеджменту міжнародного бізнесу та Міжнародних відносин. За майже три роки своєї діяльності кількість студентів зросла майже в 11 разів (з 15 студентів до 160 на рік). Конкуренція між абітурієнтами складає приблизно 7 осіб на місце. Програма є однією з тих, що користується найбільшим попитом серед студентів, що планують розвивати бізнес, відносини за межами Китаю – серед майже 160 країн, що входять до стратегічного проєкту КНР «Belt and Road Initiative».”