The world of magic

Anastasiia Kosharna, II year student of the specialty “Management” shares her impressions about the book:

враженнями від прочитаної книги:

«Моє знайомство із серією книг про Гаррі Поттера розпочалося в 11 років. Я була такою дитиною, що просто обожнювала читати. Давньогрецькі міфи та казки братів Грімм були моїми улюбленими книжками.  Проте, коли мама принесла мені нову книгу і почала запевняти, що вона мені точно сподобається, я поставилася до цього дуже скептично. Тому, коли я вперше відкрила Гаррі Поттера, я і не здогадувалася, наскільки важливою ця історія стане для мене. Я просто вирішила трішки почитати. Потім ще. Врешті-решт, це стало моїм найулюбленішим заняттям. У школі під час перерви я часто ходила в бібліотеку, щоб дізнатися новий фрагмент історії. А у вільні дні (і ночі) не могла взагалі розлучитися з книгою. Я полюбила історію про «хлопчика, що вижив» всім серцем і буду любити її завжди. Проте я хотіла б пояснити, чому ця серія книг наскільки захоплююча.

По-перше, це дуже детально продуманий світ. Ще з перших сторінок ми розуміємо, що попадаємо в іншу реальність. Герої книг також ходять в школу, їздять на автобусі і готують обід. Але роблять це все зовсім не так, як звикли ми. Вони — чарівники, і використовують магію навіть в повсякденному житті. Саме такі дрібниці допомагають нам краще зрозуміти їх стиль  життя, додають йому свого шарму.

По-друге, ми захоплюємося неймовірними персонажами. Їх доволі багато, але вони всі прописані так добре, що немовби оживають. Вони існують у своєму чарівному світі, захоплюються ним, стикаються із своїми життєвими труднощами. Персонажі також мають проблеми дружби, соціальних класів, кохання, добра і зла. Проходячи через них, вони міняються. Жоден із героїв першої книги не залишився таким самим в кінці сьомої, навіть шкільні привиди — і ті розповіли нам свою історію і мотиви.

По-третє, сюжет. Заради нього читачі  з усього світу і мають такий мотив читати і перечитувати Гаррі Поттера. На перший погляд історія типова, «про героя, який бореться зі злодієм і перемагає його в кінці», проте насправді вона не така проста. Твір має багато шарів і додаткових сюжетних ліній, адже крім історії Гаррі і Волондеморта ми спостерігаємо за долею його батьків і їх приятелів, за його кращими друзями, за членами Ордену Фенікса, за шкільними ворогами Гаррі, і навіть за домовими ельфами. Всі вони зіграли ключові ролі в історії. За героями було неймовірно цікаво спостерігати, адже багато чого виявлялося не тим, чим здавалося на перший погляд. «Гаррі Поттер» — це детектив, адже головний герой весь час розслідує дивні події, що трапляються з ним під час навчання у школі магії та чарів Гоґвортс. На першому курсі був заборонений коридор, на другому — відкриття таємної кімнати, а на третьому взагалі з магічної в‘язниці втік небезпечний злочинець, який хотів вбити Гаррі… і так кожного року.  Окрім цього, хлопець не виховувався в сім‘ї чарівників, і магічний світ для нього — ще одна загадка. Гаррі разом зі своїми друзями знаходить відповіді на всі запитання, і ділиться ними з читачами. А нам також надзвичайно захоплююче дізнатися правду, тож ми і не можемо відірватися від сторінок.

Отже, серія книг про Гаррі Поттера — це унікальна історія про магічний світ, написана так добре, що ми і починаємо вірити, що вона відбувалася насправді. Врешті-решт, всім нам потрібно хоч інколи повірити в магію».