Interesting thoughts of our instructors-economists

Glib Buriak

Колеги-економісти, цивілизаційне питання:

хто з вас читав роботи Жака Неккера, Джона Ло, вивчав біографії Якоба Фуггера та Жака Кера?

Я наче багато читаю і слідкую, але виявив у себе пробіли у фундаментальних знаннях, то поділюся занепокоєнням.

Неккера та Ло в принципі не перекладали на російську та українську мови, а діяча рівня Джованні Барді у підручниках історії описують як композитора, згадуючи, що “народився у країні банкірів”, але скромно забувають, як він будував капіталістичну систему відносин у Флоренції часів Медичі.

Жак Неккер був головною економічною постаттю Франції часів Французької революції, який в умовах лютого дефіциту (революція почалась на фоні виснаженої економіки, занепаду та зростання боргів держави), інституційного розвалу та війни з Австрією зміг збалансувати державні фінанси. Головні ідеї він описав у своєму трактаті «De l’administration des finances», який він встиг видати у проміжках між звільненнями з одного уряду (за непопулярні заходи) та поверненням до іншого (бо зрозуміли і покаялись).

І щоб прочитати книгу кінця XVIII століття сьогодні, мені потрібно шукати американське видання на Амазоні і місяць чекати на доставку через посередників (бо напряму її не везуть, а Kindle версії немає). І я, звісно, це зроблю, але ізоляція економічної думки напружує, бо як вона була, так і продовжується.

Кайфово читати чергову книгу Насіма Талеба або мемуари криптогенїів, але ж, є одне але.

Information from Facebook