Thoughts of students on the birthday of Taras Shevchenko

Our student Anna shares her thoughts:

“До 210 річниці дня народження Тараса Шевченка, я хотіла б поділитися своїми враженнями про його твір “Минають дні, минають ночі”.

Особисто для мене в період мого 20-річчя цей твір дуже відгукується мені і є дуже символічним. Цей твір як і для автора так і для мене є глибоко особистим роздумом про життя, його швидкоплинність і пошук сенсу. Для мене взагалі це не просто ліричний твір, це справжня сповідь людини, яка шукає свій справжній сенс життя. Шевченко (як і саме життя насправді) не дає готових відповідей на те як жити і що робити, він лише ставить питання, змушуючи кожного задуматися над власним життям і його цінністю, бо воно швидкоплинне.

Тому мені й подобається твір Шевченка, бо він порушує вічні питання про сенс життя, про долю людини, про її місце у світі, а також бо вірш багатий на символи: дні і ночі, що минають, символізують швидкоплинність життя; доля, що “не має жалю”, символізує жорстокість світу.

Саме за цими причинами я хочу порекомендувати цей вірш всім у віці від 18 років, хто шукає сенсу життя й хто хоче зрозуміти себе і своє місце у світі.”