Ольга Глазова – Піклуємося про іноземних студентів

Піклуємося про іноземних студентів
Ольга Глазова,  директор міжнародного відділу.

Університети,   які надають навчання іноземним студентам, зіткнулися  з  низкою  проблем, які  виникли перед ними у зв’язку  із світовою пандемією   COVID -19,    зокрема:

  • надання  первинної  медичної  допомоги;
  • продовження проживання в гуртожитках;
  • отримання коштів з-за кордону;
  • можливість оформлення посвідок на тимчасове проживання та реєстрація за місцем проживання ;
  • продовження навчання онлайн  під час  карантину; 
  • лікування у випадку виникнення підозри та при захворюванні;
  • повернення додому (у разі потреби).

 Усе це дуже важливі питання як з боку гуманного ставлення до іноземних студентів, так і підтримки  іміджу країни. І все це потрібно робити з урахуванням національних особливостей, релігії, культури, етики та звичок іноземних студентів.

Українсько-американський університет Конкордія, маючи великий досвід з дистанційного навчання, досить швидко відреагував на виклики сьогодення, запровадивши повне дистанційне навчання для всіх форм навчання іноземних студентів. Основну роль у здійсненні дистанційного навчання відіграють сучасні інформаційні технології , великий досвід, доступність комп’ютерів та Інтернету . Усе це робить поширення дистанційного навчання ще простішим і швидшим. Інтернет став технічним проривом, значно більшим, ніж телебачення. З’явилася можливість спілкуватися й отримувати зворотний зв’язок від будь-якого студента, де б він не знаходився. Поширення «швидкого інтернету» надало можливість використовувати онлайн – семінари (вебінари) для навчання.

Завдяки різноманітним проектам усі охочі можуть навчатися. Головне – це бажання вчитися. Наш університет уже багато років працює з іноземними студентами в режимі онлайн – Moodle System, проводить відеосемінари через систему Zoom, співпрацює та пропонує своїм слухачам онлайн-курси з різних предметів від провідних американських університетів в системі Coursera. У разі успішного закінчення навчання студент отримує сертифікат про проходження курсу.
Студенти самі обирають час для навчання, переглядають відеолекції, виконують домашні завдання. Кожне завдання має свої дедлайни і студенти їх дотримуються. Зважаючи на те, що відеолекції читають англійською мовою, більшість іноземних студентів спочатку навчаються на підготовчому відділенні з метою опанування «робочою мовою» (англійською мовою).
Навчання під час карантину стало певним викликом для всіх нас, і цей досвід є надзвичайно важливим для всіх, аби зрозуміти, що зараз відбувається в міжнародній освіті та які висновки ми з цього досвіду зробимо.

Бережіть себе, не витрачайте марно час під час карантину, продовжуйте навчання з нами дистанційно.