Як успішно працювати онлайн

Анастасія Баюк, студентка 2 курсу спеціальності «Міжнародні економічні відносини» та міжнародної програми ВВА, закінчила школу з золотою медаллю, продовжує успішно навчатися в університеті. До її порад варто прислухатися, адже незалежно від важких і незвичних умов навчання Анастасія продовжує  навчатися на «відмінно»:

«Ні для кого не буде секретом, що пандемія та інші події 2020 року заскочили зненацька, а введення карантину взагалі ввело в ступор. Повна ізоляція так чи інакше вплинула на життя людей, які перестали подорожувати, бачитися з друзями, навчатися у звичайному режимі тощо. Для нас, студентів університету, останній фактор став досить болючим.

Очевидно, онлайн-навчання дуже відрізняється від денної форми та має свої особливості. Я неодноразово чула фразу: «Таке навчання не можна вважати навчанням!» Багато людей убачає лише недоліки та сприймають цю ситуацію не зовсім серйозно. Та чи є це проблемою навчання, чи самих людей?

Особисто я вважаю, що станом на сьогодні все залежить від особистості, мотивації та ставлення до обставин. Звичайно, дистанційне навчання не є легким. Я, провівши майже рік за екраном ґаджетів, можу дати декілька корисних порад щодо успішної роботи онлайн.

Стався до онлайн-пари як до «справжньої» пари.

Погодьтесь, важко сприймати навчання серйозно, сидячи в піжамі з чашкою кави в руках. Варто пам’ятати, що знання не вимірюються формою їх здобуття. Незалежно від того, де ти: вдома чи в університеті – ти працюєш для свого успішного майбутнього. Тому кожен урок варто сприймати з повним розумінням його важливості.

Сконцентруйся на навчанні!

Кожного тижня став собі цілі, яких хочеш досягнути. До прикладу виконати домашнє завдання, нарешті розпочати підготовку до важливого проєкту, почитати літературу чи прогулятися з друзями. Буде ще продуктивніше, якщо вести особистий щоденник з усіма записами. Якщо чесно, це дуже мотивує, адже кожного тижня ти бачиш, чого встиг досягнути, і хочеш робити ще більше.

Правильно використовуй свій час!

Усім відомо, що час – це найважливіший актив, тому треба вміло ним користуватися. Онлайн-навчання дає багато свободи, проте вона є безглуздою, якщо у студента відсутні навички керування часом. Власний план роботи, однозначно, допоможе стати більш продуктивним. По-перше, склади щоденний план своїх дій. Зверни увагу на найосновніші складові успішного студентського життя: навчання, саморозвиток та відпочинок. Ці фактори треба вдало поєднати у свій розклад, якого треба дотримуватися. Я згодна, що це буде надзвичайно важко. Тому для початку запитай себе : «Чи правильно я використовую свій час? Скільки часу я приділяю відпочинку? Чи встигаю я за дедлайнами?» Оціни свої відповіді та спробуй щось змінити на краще.

Усунь відволікаючі фактори!

Під час онлайн-пари студентів постійно щось відволікає. Зазвичай, це соцмережі, які так і ваблять проґавити  щось важливе під час пари. У такому випадку варто забути про них та сконцентруватися на навчанні. Просто подумай про те, наскільки твоя увага полегшить підготовку до наступної лекції та іспитів.

Мотивуй себе!

Мотивація – це найважливіший фактор. Щоранку перед парою подумай, для чого ти це робиш. Оціни всі свої бажання, мрії та амбіції. Уяви, що ти вже маєш усе, чого хочеш, а потім приступи до навчання! Насправді, воно дуже цікаве та корисне, якщо ти розумієш його важливість для свого майбутнього.

Хочу зазначити, що ці поради будуть працювати лише в разі систематичного їх виконання. Не варто засмучуватися, якщо з першого разу щось не вийде.  У цей період важливо працювати над лінню та щоразу переступати через себе. Карантин був дуже корисним, адже він дав час для саморозвитку, розвинув багато нових навичок та майже «виховав» нових особистостей, які вже точно будуть адаптованими до будь-яких труднощів.»