Як парость виноградної лози,

Плекайте мову. Пильно й ненастанно

Політь бур’ян. Чистіша від сльози

Вона хай буде. Вірно і слухняно

Нехай вона щоразу служить вам,

Хоч і живе своїм живим життям.

Максим Рильський

 

Щороку 26 вересня відзначається Європейський день мов. Це свято було започатковано Радою Європи у 2001 році  з метою сприяння мовному та культурному розмаїттю в Європі та має на меті підкреслити переваги багатомовності з точки зору спілкування, культурного взаєморозуміння та економічних можливостей.  За словами Генеральної секретарки Ради Європи Марії Пейчинович Бурич, «Європейський день мов нагадує нам, що кожен голос має значення і що разом ми можемо подолати мовні та культурні бар’єри в наших суспільствах».

Європейський день мов заохочує людей по всій Європі вивчати та цінувати важливість вивчення мов для особистого та професійного розвитку. Також цей день підкреслює мовне різноманіття країн Європи. Найпоширенішими мовами Європи є англійська, французька, німецька, іспанська, італійська, польська, грецька, нідерландська та шведська. Загалом у Європі нараховується понад 225 автохонних мов, не включаючи ті, що з’явилися на континенті через міграцію.

З метою сприяння мовному та культурному різноманіттю Європи створено спеціальний веб-портал, який доступний 39 мовами та надає інформацію про численні події та ресурси для вивчення мов https://edl.ecml.at/