Економічні тренди та сталий розвиток (за матеріалами відкритої лекції)

В жовтні мала нагоду провести лекцію-дискусію для здобувачів освіти Національного університету харчових технологій присвячену сучасним економічним трендам та сталому розвитку, як невід’ємного імперативу сьогодення. Серед основних трендів, що впливатимуть на соціально-економічний розвиток у наступному році під час обговорення було виділено

Економічна стагнація. Майже всі пронози щодо економічного розвитку погоджуються що великі економіки підуть у рецесію, оскільки центральні банки підвищать процентні ставки, щоб зменшити інфляцію, наслідки пандемії, та результат зростання цін на енергоносії. Цей тренд буде глобальним і торкнеться всіх економік, так за останні півроку Японія втратила свої позиції у найбільших економіках світу і поступилась місцем Німеччині..

Війна і конфлікти в фокусі. Інтенсивна увага до війни в Україні та продовження військових дій підвищує ймовірність виникнення інших конфліктів (що вже відбувається). Китай може вирішити, що ніколи не буде кращого часу, щоб зробити крок щодо Тайваню. Напруженість між Індією та Китаєм може спалахнути в Гімалаях. Виникають також питання щодо амбіцій Туреччина спробувати у Егейському морі.

Кліматичні зміни. Поки країни прагнуть до енергетичної незалежності та зниженню ризиків від енергетичного шантажу, вони повертаються до використання всіх доступних видів енергоносіїв. Проте технології зеленої енергетики продовжують залишатися у фокусі інвестиційно-інноваційних змін, а пошуки альтернатів виходять за рамки «традиційних» сонця й вітра.

Питання Китаю. Хоча за прогнозами десь у квітні 2024 р. чисельність населення Китаю перевищить населення Індії – приблизно 1,43 млрд, проте загальні економічні тенденції свідчать про насування кризи і сумнівів чи до подальшого зростання китайської економіки. Що у сукупності з багатьма змінами  дискусій про те, чи досяг Китай піку буде впливати на геополітичні зміни, а значить і на економіку світу.

Трансформація альянсів. На тлі геополітичних змін альянси реагують. НАТО, оживлена війною в Україні, прийме двох нових членів. Серед інших угруповань, які набувають все більшого значення, є Quad і aukus (два клуби під керівництвом Америки, які мають на меті боротися з підйомом Китаю) та i2u2 – форум сталого розвитку, який об’єднує Індію, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати та Сполучені Штати.

Перевірка реальності метавсесвіту – xи пошириться ідея роботи та гри у віртуальних світах за межі відеоігор як буде розвиватися використання ШІ? Наразі нові технології є ознакою не тільки можливостей, але й загроз, які недостатньо вивчені та оцінені суспільством.

Швидкість змін та ущільнення зв’язків робіт прогнозування комплекснішим і складнішим, проте загальним висновком дискусії було підтвердження необхідності дотримуватися принципів сталого розвитку та пошуку нестандартних рішень навіть для повсякденних проблем.