Думки наших професорів

Glib Buriak

Стосовно статті Валерія Залужного у The Economist маю сказати, що бере гордість за лідерів, які публікують наукові роботи у провідних ЗМІ.

Колеги науковці знають, що таке UDC (УДК — універсальний десятичний класифікатор), та стаття має УДК — 355 (Військова справа), тобто Головнокомандуючий виклав у вільний доступ кваліфіковану академічну статтю, логічну і обґрунтовану.

Академічна робота — це стандарт, щоб нею могли користуватись інші науковці, з чітко визначеними засадами для обговорень і критики. За своєю формою, наскільки це можливо, академічні роботи позбавлені популізму.

Говорячи інакше, Залужний обрав ту форму, з якою можна працювати іноземним партнерам, яка їм зрозуміла і в цій формі чітко визначені висновки і рекомендації, як і загрози, стосовно вирішення війни в Україні.

Якщо висновки не ті, які ми звикли бачити в Україні, то це проблема нашого бачення, а не обʼєктивної ситуації. І сенс академічної форми саме у тому, щоб і ми, і наші союзники прийшли до спільного розуміння і спільного рішення.

Мене ж особисто захоплює, коли один з лідерів держави здатен до наукової абстракції попри ефективне управління на своєму місці.

Одиниці людей в історії на таке були здатні.