Курсова робота – що й для чого

Любов Жарова, завідувачка кафедри міжнародних економічних відносин, бізнесу та менеджменту, доктор економічних наук, професор, міжнародна експертка Галузевої комісії:

Курсова робота є невідємною частиною навчального процеса, яка спрямовтна на формування навичок самостійного опрацювання проблеми та проведення досліджень на задану тематику, працювати з різноманістними джерелами літератури та інформацією. Важливо пам’ятати, що це творча і незалежна робота, яка дозволяє використати власний досвід і знання.

На що варто звернути увагу, щоб виконання проекту не перетворилось на тортури.

Як би банально це не прозвучало, але варто прочитати рекомендації, щоби знати що оцікують, якій формат, обсяг стиль і які рекомендації. Це дозволить у подальшому уникнути втрати часу та зусиль на перероблення роботи.

При виборі теми варто орієнтуватися на то, що є цікавим, а не позірно легкім для виконання, адже курсова – то творчо завдання і можна заглубитись у тему яка пов’язана з особистим досвідом, стосуєтся сфери інтересів або того, про що завжди хотілрсь дізнатися більше. Не варто затягувати із вибором теми, щоб було з чого вибирати – кількість тем перевищує кількість студентів в кілька разів, але не є необмеженою. Існує можливість запропонувати власну тему, що зазвичай підтримується кафедрою і керівником.

Важливим кроком є створення плану роботи (майбутнього змісту дослідження) – це дозволить конкретизувати завдання і звузити пошуки матеріалів. Орієнтовна послідовність робіт наведена в методичці є носить рекомендаційний хараткер і не є планом, якій варто переносити в текст. За необхідності зміст може корегуватися під час дослідження відповідно до наявної інформації, консультацій з керівником, тощо.

Варто пам’ятати, що курсова робота базується на вивченні і систематизації наукового доробку за обраним напрямком, що визначає напрямок і ресурси для пошуку, а також стиль викладення. Можна не цитувати дослівно каждого з прочитаних дослідників – краще зробити власне узагальнення їхніх результатів з посиланням на авторів. Це, зокрема, дозволить уникнути плагіарізму і підвищить якість роботи і дозволить самостійно сформулювати висновки. В пошуках інформації варто унікати підручників, метою яких є не аналіз наукового доробку, а систематизація та викладення інформації за певною тематикою. Необхідно також звертати увагу на дату публікації: при проведені ретроспективного аналізу варто звертатися до минулих років (в залежності від теми, це може бути від 10 і більше), при дослідженні останніх трендів – слід перевірити публікації за останні 3-5 років. Важливо не забувати робити посилання на всі джерела, простіше одразу робити їх коректно (і для цього варто прочитати рекомендації заздалегіть).

І пам’ятаємо, що курсова робота це самостійне дослідження, яке полягає на дослідженні і систематизації доробку інших, але не склейка цитат різних дослідників. Також запит для ШІ не дає доброго результату, тому що штічний інтелект частно некоректно ставиться до посилань і використання чужих ідей, а також тому, що коли не знає відповіді – то видумує. І ще одна немаловажна детаь – для отримання добрих результатів при використанні ШІ треба розбиратися в темі і коректно ставити запитання.

З очевидного але не такого про що завжди пам’ятаємо – на перевірку потрібен час, тому якщо роботу треба здавати завтра, то керівник просто не зможе перевірити і дати свій фідбек, а виконавець – внести вправки, якщо вислати роботу о 20-00, а краще – 23-00. І не варто думати, що якщо кожного разу починати перепіску від нова, а не продовжувати попередню гілку листування, то це одразу обнуляє попередні коментарі і зтирає їх з пам’яті учасників.

Курсова не є простим проектом, але може стати цікавим і корисним досвідом і практикою з формулювання власних суджень та їх презентації.