Наше навчання в нових реаліях

З перших днів цього жахіття ми були розгублені: скільки триватимуть військові дії: 5 днів, 10 днів… І коли ми зрозуміли, що це надовго, ми почали думати, що нам робити: продовжувати навчання, чекати кращих часів? Перш за все, ми з’ясували, де і в якому стані наші викладачі, чи мають вони змогу продовжити навчання, адже більшість з них виїхали з Києва та не завжди мають постійний інтернет, необхідні гаджети на новому місці життя, а також усі свої напрацювання з предмета. Але всі погодилися попрацювати, намагатися створити більш-менш сприятливі умови для праці.

Також ми звернулися до студентів, у яких виявилися схожі проблеми. Тому ми вирішили розпочати навчання на дистанційній формі, щоб дати можливість працювати в будь-який день і час самостійно, вивчаючи лекційний та практичний матеріал, підготовлений викладачами.

9 березня 2022 року ми одними з перших в Україні розпочали навчання. Студенти могли вибрати один з трьох варіантів: навчатися зараз; перенести курс на літо або взагалі перенести курс на інший семестр. 9 березня до занять приступили всі  викладачі, 85% студентів-українців та 50 % іноземців.

Ми вже довгі роки навчаємося на платформі Moodle, і це дає нам можливість якісно проводити навчання під час карантинних обмежень. Але ми навчалися  онлайн у Zoom за розкладом, тобто студенти були завжди на прямому зв’язку зі своїми викладачами й мали можливість обговорювати проблемні питання в реальному часі.

Також у нас добре і якісно відпрацьована система дистанційного навчання, де студенти протягом 2 місяців самостійно вивчають у будь-який день і час навчальний матеріал предмета, а контролі (мідтерми та файнели) складають в Zoom під наглядом викладачів та співробітників деканату.

Зараз же несприятливі умови: нестійкість інтернету, відсутність необхідних гаджетів (комп’ютерів, ноутбуків), постійні сигнали тривоги та необхідність перебування в укриттях дало нам єдину можливість: дистанційна форма навчання та можливість звернутися до викладача лише емейлом.

10 квітня ми закінчили вивчення предметів першої половини 2 семестру і отримали успішні результати. З 11 квітня розпочалися заняття другої половини 2 семестру і,  на жаль, ми мусимо знову навчатися дистанційно: ситуація з умовами навчання та праці  суттєво не змінилася. Ми доповнюємо тільки обов’язкові щонедільні Zoom-зустрічі студентів з викладачами.

Шановні студенти та батьки, ви знаєте, що ми віддаємо перевагу навчанню на стаціонарі. Ми дуже хочемо надавати нашим студентам якісну освіту,  і наші викладачі відповідають усім  міжнародним стандартам. Ми дуже скучили за живим спілкуванням з нашими прекрасними студентами: ми б хотіли бачити їх з викладачами в наших прекрасно обладнаних аудиторіях, у басейні та спортивних залах, іти назустріч їх креативним ідеям та разом утілювати їх у життя.

І ми віримо, що цей час настане! Перемога буде за нами! І ми будемо жити у вільній прекрасній Україні та готувати висококваліфіковані кадри!