Неформальна освіта в УАУК

Неформальна освіта – це освіта, яка здобувається, як правило, за матричними курсами та не передбачає присудження визнаних державою освітніх кваліфікацій за рівнями освіти, але може завершуватися присвоєнням професійних та/або присудженням часткових освітніх кваліфікацій з видачею відповідних сертифікатів/дипломів із зазначенням тривалості курсу, підсумкового контролю (якщо такий передбачений), отриманих навичок та вмінь. В УАУК розроблено Положення про неформальну та інформальну освіту (https://www.concordia.edu.ua/uk/polozhennya-pro-neformalnu/), в якому надано детальну інформацію про можливості, що вони відкривають.

Неформальна освіта – обов’язковий елемент навчання студентів, що полягає в засвоєнні знань та навичок шляхом, зокрема, проходження курсів на інших освітніх платформах. Такі результати можуть бути враховані в рамках навчального плану студента як окремий елемент конкретного курсу, або ж курс цілком.

Студенти УАУК уже декілька років використовують цю можливість для отримання знань та компетентностей. Спершу проходження курсів на освітніх платформах зараховувались лише як частини курсів програми студента (окреме завдання, блок завдань). Тепер студенти можуть в рамках неформальної освіти закрити освітню компоненту цілком.

В рамках неформальної освіти студенти мають можливість проходити курси на освітніх платформах Coursera та edX, з якими УАУК співпрацює.

Зокрема, за останній час отримано наступні результати:

Coursera

  • Весна 2022 – 7 студентів
  • Осінь 2022 – 34 студенти
  • Весна 2023 – 14 студентів

edX

  • Весна 2022 – 1 студент
  • Осінь 2022 – 105 студентів

Крім цього, студенти проходили курс на платформі Prometheus весною 2022 – 64 студенти.

Неформальна освіта є чудовою можливістю для студентів отримати знання, сформувати бачення сфери охоплення дисципліни, отримати безцінний досвід.