Що таке акредитація і для чого вона потрібна?

Любов Жарова, завідувачка кафедри міжнародних економічних відносин, бізнесу та менеджменту, доктор економічних наук, професор, міжнародна експертка НАЗЯВО.

Акредитація – слово, відоме всім викладачам, але не завжди зрозуміле іншим учасникам освітнього процесу. Тож спробуємо коротко пояснити: що, як і для чого?

Як завжди почнемо з визначення. Назагал акредитація[1] – процедура, за якою державний акредитаційний орган (організація) у документальній формі засвідчує правочинність і компетентність конкретної юридичної або фізичної особи здійснювати певний вид діяльності (проведення експертиз, спеціальних досліджень, вимірювань, оцінювання нерухомого майна, оцінка відповідності тощо).

Отже, акредитація освітньої програми[2] полягає в оцінюванні освітньої програми та освітньої діяльності за цією програмою на предмет забезпечення та вдосконалення якості вищої освіти згідно з визначеними критеріями.

Хто може проводити акредитацію? Відповідно до визначення акредитація може проводитися  визначеним законодавством органом із забезпечення якості освіти та/або акредитованими громадськими фаховими об’єднаннями чи іншими акредитованими юридичними особами, що здійснюють незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності закладів освіти.

В Україні акредитація проводиться НАЗЯВО[3] (Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти). Але існують ще міжнародні акредитаційні організації, наприклад, німецька FIBAA[4] (Фонд акредитації міжнародного ділового адміністрування), польська PKA[5] (Польська акредитаційна комісія), американська СНЕА[6] (Рада з акредитації вищої освіти) та інші. Український заклад вищої освіти може звернутися до НАЗЯВО або будь-якої з акредитаційних установ, визнаних Агенцією.

Для чого акредитація університетам? Наявність сертифіката про акредитацію підтверджує відповідність освітньої програми вимогам та стандартам, затвердженим українським законодавством, та/або міжнародним стандартам у цій галузі знань. Сертифікат відповідності видається на строк від 1 до 7 років залежно від виду процесу та продемонстрованого рівня відповідності.

Важливо, що процес акредитації кожного наступного разу не починається з чистого аркуша, а враховує рекомендації та зауваження, зроблені під час попередніх акредитацій. Таким чином, якість програми весь час удосконалюється, а не фіксується на одному мінімально-прийнятному рівні.

Для університету це – показник валідності його диплома, його конкурентоспроможності на ринку освітніх послуг та підтвердження рівня освітніх програм та фахівців, що працюють за ними.

Чому ж університети не отримують багато різних акредитацій? Бо це робота багатьох експертів, яка повинна бути оплаченою. За акредитацію кожної освітньої програми університет повинен заплатити, а це істотна стаття витрат у  бюджеті. Тому університети вибирають, куди звернутися за цією послугою.

Для чого акредитація студентам та абітурієнтам? Перш за все, це – показник того, що отриманий диплом не є просто красивим фантиком і може бути визнаним у різних країнах світу.

По-друге, це гарантія того, що зміст програми та очікувані результати навчання відповідають її назві та очікуванням від подібної програми в різних країнах. Якщо ще спростити цю тезу, то це відповідність обгортки змісту, тобто, вступаючи на бізнес-адміністрування, ви можете передбачити предмети та наповненість програми і не очікувати там нарисної геометрії або латини.

Крім того, обов’язковою вимогою акредитації є прозорість та достовірність, а це значить, що написане на сайті та доступне у відкритому доступі буде відповідати реальності. А ще  ви за бажанням зможете бути активним учасником навчального процесу і брати участь у його вдосконаленні. Це гарантовано (і контролюється).

Тож  акредитація не є незрозумілою вимогою, а гарантією того, що очікування будуть справджуватися, освітня програма весь час вдосконалюватиметься, а права всіх учасників навчального процесу дотримуватимуться.

 

[1] Редакція ВУЕ Акредитація (процедура) // Велика українська енциклопедія. URL: https://vue.gov.ua/Акредитація  (дата звернення: 27.02.2023).

[2] Про затвердження Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти- Мін’юст України від 08.08.2019 № 880/33851 – URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0880-19#Text  (дата звернення: 27.02.2023).

[3] НАЗЯВО – https://naqa.gov.ua/

[4] Foundation for International Business Administration Accreditation – https://www.fibaa.org/

[5] Polska Komisja Akredytacyjna – https://www.pka.edu.pl/

[6] Council for Higher Education Accreditation – https://www.chea.org/