Навчання в умовах пандемії та війни

Анастасія Кінаш, доцент, кандидат фізико-математичних наук, завідувач кафедри інформаційних технологій та інновацій:

“Ні для кого не таємниця, що останні декілька років для України стали роками боротьби. З початком пандемії коронавірусу в 2020 році, а потім в 2022 у зв’язку з повномасштабним вторгненням, перед нами постало питання адаптації умов організації навчального процесу.

В березні 2020 року курси усіх років навчання в обов’язковому порядку було переведено на дистанційну форму з проведенням занять онлайн через Zoom згідно з графіком. Така форма навчального процесу з певними виключеннями була загальною аж до лютого 2023 року, коли почалась війна. Виключення проводились під час послаблення карантинних норм з виконанням усіх санітарних застережень та обмежень. Це дозволило, зокрема, студентам, що лише вступили до університету краще адаптуватись до нового середовища.

Викладачам та співробітникам університету для ефективної роботи було надано необхідні елементи технічного забезпечення та, крім цього, забезпечено безлімітним профілем Zoom для безперебійного проведення занять.

В лютому 2022 року, у зв’язку з початком повномасштабного вторгнення, всі курси було переведено в асинхронний режим. Можливість швидкої та плавної зміни організації була зумовлена тим, що в УАУК уже близько 10 років проводяться курси в асинхронному форматі. В цьому випадку, у студентів є можливість опрацьовувати теоретичний матеріал та проходити завдання в будь-який зручний для них час в рамках встановлених дедлайнів. Комунікація з викладачем у разі виникнення питань здійснюється через щотижневі онлайн консультації та постійно через корпоративну електронну скриньку. Разом з тим, студенти можуть звернутись в деканат через електронну скриньку чи корпоративні телефони, залишити відгук про обраний курс цього чи попереднього семестру через анкетування, що доступне на вебсайті впродовж семестру.

За останні роки УАУК розвинув партнерські зв’язки з університетами різних країн світу. Це дозволило студентам прослуховувати курси цих ЗВО в рамках академічної мобільності. Також, студенти мають можливість безкоштовно проходити курси на освітніх платформах, таких як Coursera.”