Круглий стіл із обговорення соціологічного та наукового дослідження “Справа Шухевича”

Галина Бевзо, кандидат філологічних наук, доцент, завідувачка кафедри загальноосвітніх дисциплін:

27 жовтня 2023 року в Укрінформі Центр досліджень визвольного руху провів круглий стіл із обговорення соціологічного та наукового дослідження «Справа Шухевича. Історія та маніпуляції довкола життя та діяльності Головного командира УПА». Ця дослідницька ініціатива дала змогу висвітлити історичні факти з життя та спадщини його загадкової постаті.

Багатогранні та всеохоплюючі експертизи науковців надали можливість громадськості дізнатися більше про Романа Шухевича. Результатами досліджень стали:

  • Науковий аналітичний звіт історикині, докторки філософії, наукової співробітниці Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” та Центру досліджень визвольного руху Олесі Ісаюк “Справа Романа Шухевича: політична міфологія у дослідженнях науковців” https://cdvr.org.ua/30523/2023/10/24/ та стаття для “Історичної правди” https://www.istpravda.com.ua/articles/2023/11/6/163319/
  • Відео-лекція відомої журналістки, екс-директорки Центру досліджень визвольного руху Дарії Гірної “Яким був головнокомандувач УПА Роман Шухевич?”
  • Статистичні дані всеукраїнського соціологічного опитування про знання та сприйняття діяльності Романа Шухевича та УПА https://cdvr.org.ua/30557/2023/10/27/

Амбітний дослідницький проект Центру досліджень визвольного руху, присвячений Романові Шухевичу, є похвальною спробою прокласти шлях крізь шари історичної міфології, пропаганди та стереотипів, які огорнули цю суперечливу постать. Через науковий аналіз, журналістські розвідки та соціологічні дані проект прагне висвітлити правду, пропонуючи чіткіше розуміння спадщини Шухевича та її значення для історичної пам’яті нових поколінь. Тривають дослідження у рамках проєкту “Досьє Шухевича”: пропаганда, стереотипи, дезінформація” за підтримки Українського культурного фонду. Дослідження задля відновлення національної пам’яті українців мають величезний вплив на історичну пам’ять нових поколінь.