До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Галина Бевзо, кандидат філологічних наук,  доцент, завідувачка кафедри  загальноосвітніх дисциплін:

Чорнобильська катастрофа, що сталася у квітні 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції (АЕС), є однією з найбільш катастрофічних подій в історії людства. Ліквідація інциденту вимагала величезних зусиль для ліквідації наслідків, і 14 грудня 1986 року було завершено будівництво захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. Ця структура відіграла вирішальну роль у захисті навколишнього природного середовища від подальшого впливу надзвичайно небезпечних радіоактивних продуктів.

На знак вшанування жертв ліквідації наслідків катастрофи Указом Президента України від 10 листопада 2006 р. (№ 945/2006) встановлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цей день, який відзначається щорічно 14 грудня, є урочистим приводом для вшанування мужності, самовідданості та високого професіоналізму людей, які брали участь у нелегкій справі ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

По всій країні в цей день влаштовують різноманітні заходи з вшанування учасників ліквідації. Серед них – мітинги-реквієми, покладання квітів до меморіальних комплексів Героям Чорнобиля, поминальні молитви за загиблими внаслідок катастрофи.

В останні роки світ зіткнувся з новим і тривожним явищем: ядерним тероризмом. Масштабна агресія Російської Федерації проти України посилила занепокоєння щодо безпеки ядерних та радіаційних об’єктів. Зараз світове співтовариство зіткнулося не лише з загрозою ядерної зброї, але й із потенційним знищенням цих небезпечних місць. Над Європою нависла небезпека ядерної катастрофи, масштаби якої перевершують катастрофу 1986 року, що підкреслює критичну важливість ядерної безпеки та міжнародного співробітництва.

Оскільки світ стикається з постійно зростаючими проблемами у сфері ядерної безпеки, вшанування пам’яті Чорнобильської ядерної катастрофи служить гострим нагадуванням про потенційні наслідки таких катастрофічних подій. Жертви, принесені особами, причетними до ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, не повинні бути забуті, а відзначення Дня пам’яті відіграє вирішальну роль у збереженні їхньої спадщини. У світлі сучасних ядерних загроз вкрай важливо віддати пріоритет безпеці ядерних установок і наголосити на необхідності міжнародної співпраці для запобігання майбутнім катастрофам.

 

Матеріал підготовано на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 07.12.2023 No 44409/0/1-23 до листа Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 27.11.2023 No 25/1-22/18408-23.