Як обрати та зареєструватись на вибіркові курси?

Анастасія Кінаш, доцент, кандидат фізико-математичних наук, завідувач кафедри інформаційних технологій та інновацій:

Вибіркові курси є частиною освітньої програми студента, яка як і обов’язкові курси є неодмінною до виконання. Допуск до захисту Кваліфікаційної роботи бакалавра (магістра) та завершення навчання можливе лише за успішного складання усіх елементів програми, в тому числі і вибіркових курсів.

Вибіркові курси вказані в індивідуальному навчальному плані студента. Якщо студент(ка) вже проходив(ла) вибіркові курси, вони занесені в таблицю з вказанням отриманої оцінки (зеленим виділено прохідні оцінки, червоним – не складені курси). Кількість вибіркових курсів, які студент(ка) ще має пройти визначається ще не пройденими курсами («Вибіркова дисципліна / Elective discipline») та вибірковими, які студент не склав (як приклад, на рисунку це курси Introduction to Programming та Principles of Entrepreneurship).

Особливістю вибіркових курсів є те, що студент(ка) сам обирає, які саме курси слухати з наданого деканатом переліку в кожному семестрі. Повний перелік вибіркових курсів розміщено на сайті університету та постійно оновлюється:

Перелік доступних вибіркових курсів в поточному семестрі надається деканатом в інструкції для реєстрації на курси для кожної спеціалізації окремо відносно року навчання (на рисунку нижче перелік курсів для четвертого року навчання спеціалізації Міжнародний бізнес. Перші три курси – обов’язкові, решта – список доступних вибіркових курсів, з яких студент(ка) обирає для прослуховування в поточному семестрі).

З переліку Electives студент(ка) обирає курси опираючись на власні вподобання та зацікавлення. Проте, ці курси повинні відповідати певним критеріям

  • Оптимальна кількість курсів на семестр, які студент(ка) бере вперше – 5. Тобто, якщо студент(ка) бере 3 обов’язкові курси в цьому семестрі (згідно з таблицею), тоді рекомендовано взяти 2 вибіркові курси. Увага! Це вірно для курсів, які студент(ка) бере вперше.
  • Кількість обраних вибіркових курсів, які будуть внесені в академічну довідку не може перевищувати кількість вибіркових, які студенту(ці) залишилось скласти (на рисунку таких курсів 6 (виділені жовтим) – порожні та не пройдені). Студент(ка) за власним бажанням може обрати більше курсів з переліку, проте вони будуть рахуватись додатковими (не ввійдуть в академічну довідку та повинні бути оплачені додатково згідно з договором).

  • Якщо студент(ка) до цього успішно склав(ла) конкретний вибірковий курс, то взяти його ще раз для закриття другого вибіркового не можна. Тобто, якщо студент(ка) вдруге бере вже успішно складений вибірковий курс, тоді він буде рахуватись повтором. Зараховуватись буде вища оцінка за проходження цього курсу.
  • Щоб закрити вибірковий курс студент(ка) повинен обрати курс, який студент(ка) не брав(ла) до цього або брав(ла), але не склав.
  • Студент(ка) може обрати курс, лише якщо попередньо склав(ла) усі його пререквізити. Таблиця пререквізитів для поточного семестру надається в інструкції для реєстрації на курси

Приміром, з переліку курсів на рисунку 2 студент(ка) не може обрати Information Assurance and Systems Security, оскільки його пререквізитом є Introduction to Programming (не складений) (рисунок 1).

  • Курси та групи мають обмежену кількість місць. Як тільки група заповнюється, інформація про це оновлюється в списку курсів. Наприклад, реєстрацію на п’ять курсів з переліку вибіркових на рисунку 2 вже закрито. Тому студенти повинні обрати курси, на які реєстрацію ще відкрито.

Слідуючи цим інструкціям, вибір electives та додавання їх в реєстрацію на курси буде успішним.