Наукові можливості для аспірантів

Галина Бевзо, кандидат філологічних наук,  доцент, завідувачка кафедри  загальноосвітніх дисциплін:

Міжнародні програми обміну надають чудовий шанс розширити знання, здобути новий досвід та поглибити розуміння інших культур. Закордонні наукові установи, університети та фонди регулярно пропонують різноманітні дослідницькі та навчальні стипендії та гранти для науковців та молодих вчених з України. Ці можливості відкриті як для студентів і випускників закладів вищої освіти, так і для аспірантів та досвідчених науковців.

Virtual Ukraine Institute for Advanced Study надає стипендії для вчених, що залишаються в Україні. Організатори гарантують продуктивну роботу протягом 10 місяців, забезпечуючи щомісячну стипендію, спільноту однодумців, освітні події та доступ до бібліотеки. Ініціативу підтримує Інститут перспективних досліджень у Берліні за фінансової підтримки Volkswagen Foundation (Німеччина). Стипендіати отримують щомісячну суму – 500 євро для аспірантів та 1000 євро для професорів, участь у 10-місячній програмі, регулярні колоквіуми, доступ до бібліотеки та можливість взаємодії з колегами з інших країн. Участь відкрита для дослідників з українським громадянством, які працюють в українських академічних закладах та мають відмінне знання англійської мови. Деталі за посиланням.

EU Study Days є проєктом Представництва Європейського Союзу в Україні, який допомагає підвищити рівень знань української молоді – учнів старших класів, студентів та аспірантів вищих навчальних закладів про Європейський Союз, відносини між ЄС та Україною, отримати необхідну інформацію за відповідними напрямками від ключових європейських та українських експертів. Проєкт сприяє розвитку мережі української молоді для комунікації, обміну досвідом, співпраці та впровадження спільних ініціатив. Дедлайн подачі заявок – 11 лютого 2024 року. 

Навчальна стипендійна програма ім. Лейна Кіркланда відкрита для молодих лідерів з України та інших країн. Програма включає двосеместрове навчання в Польщі та професійні стажування. Кандидатам з різних сфер, таких як держслужба, бізнес, громадська діяльність та інші, надається стипендія у розмірі 22,500 злотих. Організатори забезпечують житло, витрати на подорожі, страховку та інші вигоди. Перевага надається активним та досягнутим кандидатам, що раніше не навчались в Польщі. Термін подачі документів – 1 березня 2024 року. Деталі та заявка тут.

Тримісячна стипендійна програма Міністерства культури та національної спадщини в Кракові призначена для іноземних вчених, що досліджують історію та культуру Польщі та Центральної Європи. Кандидати у галузях історії, мистецтвознавства, соціології та інших, без польського громадянства, можуть отримати стипендію. Програма розділена на “Senior” для професорів та “Junior” для аспірантів. Окрім щомісячної стипендії (4500/3500 злотих), стипендіати отримують грант на книги та мають доступ до бібліотеки. Термін подачі – 30 січня 2024 року. Заявки надсилати на thesaurus@mck.krakow.pl. Деталі за посиланням.

Бажаємо вам успіху та натхнення на відкриття нових наукових горизонтів!