У пошуках натхнення

Галина Бевзо, доцент, кандидат філологічних наук, завідувач кафедри загальноосвітніх дисциплін:

“Сьогодні ми поговоримо про те, як знаходити натхнення. Це питання особливо актуальне в останній місяць навчання – де знайти сили та довести до кінця всі розпочаті справи. Особливо актуальне питання, коли майже щоночі всі регіони України охоплює повітряна тривога.

Розпочнемо з себе – пригадайте свої власні хобі, інтереси та пригадайте, яка діяльність приносить найбільше задоволення. Хтось може дістати з полиць давно закинуте в’язання та віднайти баланс та внутрішню рівновагу у цьому процесі, а дехто витягне зі схронів велосипед та почне планувати маршрут велопрогулянки.

До речі, про подорожі – нові місця, заходи, знайомства не тільки забезпечать вихід з зони комфорту, а ще й додадуть свіжи вражень та допоможуть відновити сили. Або хоча б змінити щоденний маршрут, пройти більш довгим шляхом до дому, зайти в парк на сусідній вулиці – все це додасть позитивних емоцій.

Але якщо Ви – інтроверт, то є інший гарний план. Книги – справжні, паперові, новинки або класичні твори – все це занурює нас у іншу реальність та допомагає відволіктися. Особисто я минулого року додала до своєї бібліотеки повне видання оповідань про Шерлока Голмса, а цього року збираю серію книжок Агати Крісті конкретного видавництва, з красивим художнім оформленням. Також повз мене не проходять і новинки, особливо якщо брати до уваги численні огляди та відгуки на ці книги. Мабуть, вже всі в курсі, що з 11 травня в продажу книга принца Гаррі «Запасний».

Якщо Ви більше автор, чим читач – пишіть, це також надихає! Ведіть власний блог, сторінку у соціальній мережі або особистий щоденник. Окремою рубрикою можуть стати ідеї, що надихають – вони будуть занотовані і завжди можна до них повернутися у пошуку натхнення.

Також можна спробувати свої сили в різних видах мистецтва – спробуйте помалювати, поліпити з глини або вийти на фотополювання. Помічаючи та створюючи красу навколо себе, можна віднайти джерело енергії.

Найкалорійніша порада – ну, тут все ясно) Спробуйте приготувати або улюблений домашній рецепт, або щось геть нове і нехарактерне для повсякденного вжитку. Можна опанувати новий відеорецепт, запитати у друзів про улюблені страви або просто поласувати новим видом морозива.

Але іноді все, що потрібно для натхнення – це відпочинок і відновлення. Виберіть день, на який нічого не заплановано, не робіть навіть хатні справи – просто відпочивайте, поспіть подовше, спробуйте його або медитацію (хоча б за відео на ютубі). Відновлення ресурсу організму слугує чудовим джерелом натхнення.

Остання на сьогодні порада чудово міксується з попередньою. Спробуйте хоча б один день прожити без гаджетів/новин/соціальних мереж. Такий собі ІТ-детокс позбавить від негативних думок та розгрузить зір.

Бажаю всім бути в ресурсі, як зараз модно казати.”