Академічна доброчесність

Анастасія Кінаш, доцент, кандидат фізико-математичних наук, завідувач кафедри інформаційних технологій та інновацій:

Академічна доброчесність є одним з ключових факторів гарантування якості освіти та рівня підготовки студентів як майбутніх фахівців.

Правильна та своєчасна проінформованість про види академічної недоброчесності, а також шляхи їх уникнення при написанні робіт, навчання студентів норм і правил написання і підготовки завдань, робіт, наукових досліджень унеможливлюють прояви академічної недоброчесності.

Чіткий план підготовки до написання роботи, розуміння основних принципів та вимог, опрацювання джерел та коректне їх висвітлення в роботі – кроки до виконання завдання, що відповідає всім нормам академічної доброчесності. Виконання норм забезпечує рівність та коректність оцінювання робіт та їх аналіз.

Серед видів академічної недоброчесності можна, зокрема, виділити

  • плагіат,
  • списування,
  • виконання завдань іншим студентом,
  • виконання завдань за іншого студента та інші.

Курсові роботи, звіти з практики, бакалаврські та магістерські роботи, а також будь-які письмові роботи студентів перевіряються на плагіат та інші форми академічної недоброчесності. В УАУК встановлені норми відсотку плагіату в роботах, за наявності яких робота

  • допускається,
  • направляється на доопрацювання,
  • відхиляється.

Крім цього, курсові роботи, звіти з практик, кваліфікаційні роботи бакалавра та кваліфікаційні роботи магістра проходять перевірку сервісом Unicheck.

Основні положення та деталі щодо академічної доброчесності містяться, в тому числі, в Кодексі академічної доброчесності та професійної етики, в Положенні про внутрішнє забезпечення якості освіти в ПВНЗ-інституті «Українсько-американський університет Конкордія». А також, коротка інформація з ключовими моментами вказана в силабусах курсу. Загальна інформація для ознайомлення розміщена тут.

Забезпечення академічної доброчесності є важливим завданням для створення атмосфери довіри й чесності та високого рівня доробків в академічній спільноті.